Sheigra DX-peditie 1997

Sheigra DX-peditie 1997

Het mooie huis in Sheigra, Schotland

In januari 1991 ging ik voor het eerst met 5 man op een DX-weekend (vlnr Han, Stef Isken ,Ben Korbeeck ,Evert van Beek en Henk Poortvliet (zie foto verderop))om eens rustig te luisteren zonder lokale storing van apparaten of verplichtingen.

  Het eerste weekend vond plaats in St. Anna ter Muiden. Na veel luisteren en praten ontstond de behoefte om met beverages binnen Nederland te luisteren. Dat is hier niet zo makkelijk: zoek maar eens een huisje met voldoende ruimte eromheen om een antenne te spannen van een paar honderd meter lang.

 vlnr Han, Stef Isken ,Ben Korbeeck ,Evert van Beek en Henk Poortvliet
Na een aantal omzwervingen vonden we de ideale locatie: een huisje in Tiendeveen, geen huis dichtbij en antennes konden wel 700 meter lang. In die eerst jaren hadden we ook materiaal gekocht om de antennes goed neer te zetten. Na eerst met bamboe staken gewerkt te hebben, hadden we schrikdraad paaltjes gekocht en die voldoen perfect. Voor draad gebruikten we een haspel met daarop 300 meter 2,5 mm2 soepele draad en een haspel van een draadtelefoon van het leger ( het langst is die tot 700 meter uitgelopen) Dit gaf hele mooie resultaten ondanks dat de zonnevlekken niet optimaal waren.

In het blad van de mediumwave circle lazen we de wel hele mooie ontvangsten die gedaan werden vanuit een cottage in Sheigra. Het plan werd geboren om te sparen om daar heen te kunnen.
In 1997 was het zover het aantal zonnevlekken zou ons gunstig zijn:
De bus was gehuurd waar alles van 5 man in moest
5 tafels
ontvangers max. 1 per persoon
1 cassetterecorder.

En zo begon het mooie avontuur : vertrek op 23-01-1997, verzamelen in Utrecht dan met de bus naar hoek van Holland en dan naar Hull. Dan ben je wel in Engeland maar is het nog 1000 km rijden naar Sheigra. Dat hebben we in 2 dagen gereden.

  Sheigra bleek een gehucht met een tiental huizen te zijn , aan de noordkant lag ons huisje voor een aantal dagen. Een vochtig klein huisje, met een kolen open haard.Een douche waar je niet rechtop in kan staan. Keukenapparatuur ui t de jaren vijftig. Maar wel de mogelijkheid om naar het oosten en noorden mooie antennes te spannen. Engelse DX-ers die voor ons in het huisje zaten waren zo aardig om vast een drietal klossen met ieder 500 meter draad in de schuur te leggen zodat de nieuwe geur er een beetje vanaf ging. Hun ervaring was dat de schapen er niet graag aan zaten.

  Op onze aankomstdag hadden we tijd om snel 2 beverages te maken. 1 op 315 graden en 1 op 270 graden. De volgende dag ook nog 1 op 340 graden gespannen, en die op 315 graden 75 meter ingekort om in drassige grond te kunnen aarden. Dit verbeterde de antenne aanzienlijk.
De antennes hebben we overdag afgeregeld met behulp van een 27 Mc bakkie en een portable 27 Mc apparaat. Het afregelen is een potmeter zo afstellen dat de antenne “1 kant opkijkt”. Door een station op te zoeken dat aan de “verkeerde “kant van je antenne te horen is. Dan aan de potmeter draaien terwijl de ontvangende kant constant de S-waardes geeft kun je een dip vinden.
De waarde waar de potmeter op moet staan is niet exact te geven. Het hangt af van de aarding aan het begin en aan het eind van de beverage, en ook de geleiding van de grond.
Dat de antenne blijken te werken merken we ’s avonds als we met zijn vijven in de woonkamer gepropt luisteren. Alle vijf hebben we alle 3 de antennes. Er zijn voldoende splitters en vele meters coax meegenomen om dit te kunnen maken.
Vanaf 1/2 10 ‘s avonds tot de volgende morgen 1/2 10 a 1/2 11 horen we stations van over de grote plas! Niet elke dag is het zelfde op 1 dag horen we bijna geen noord Amerikaan maar wel veel zuid– Amerikanen . Met voor m ij als hoogtepunt Radio Vibracion uit Chili ( een opname vindt je op de opname –pagina) op 1380 kHz
Een ander hoogtepunt is Alaska (KBRW) met een noodzender omdat de normale zender afgebrand is!
  Een volledige lijst geven met alles wat we toen gehoord hebben zou erg veel ruimte in beslag nemen. Dat zal ik maar niet doen.Mocht je wel de volledige lijst willen bij de BDXC kun je oude clubbladen op Cd rom bestellen, in die clubbladen staan uitgebreide verslagen.
Wel wil ik de mooiste opnames aan je laten horen. Het is een selectie van wat er gehoord is. Vanwege plaats gebrek was er maar 1 cassetterecorder mee, en daar heeft Ben een compilatie van gemaakt .

 

Opnames

  De opnames zijn allemaal erg lang bij elkaar is het 60 minuten, het duurt misschien wel lang om op te halen, of te luisteren. Maar ik wil ze toch intact laten.

590kHz VOCM CAN 1560 kHz WQEW USA 930 kHz CJYQ CAN 1180 kHz WHAM USA
1660 kHz WDJM USA 1170 kHz WWVA USA 1510 kHz WNRB USA 680 kHz WRKO USA
1140 kHz CBI CAN 950 kHz CHER USA 1500 kHz Radio Dos Mil 920 kHz CJCH CAN
1320 kHz CKEC CAN 680 kHz KBRW USA 530 kHz Voz Christiana 1380 kHz Radio Corporacion CHI
980 kHz RLN Cali CLN 900 kHz Ritmo 900 650 kHz Antenna Dos 1100 kHz Caracol CLN